Inramning

Vi är Certifierade Konstinramare

År 1997 bildades Nya RAMIAgruppen som en rikstäckande organisation för konstinramare som arbetar professionellt med inramningar och som använder material av högsta kvalitet. Fr o m 2011 har gruppens namn ändrats till Certifierad Konstinramare. En certifierad konstinramare står kvalitet och fackmässigt utförda arbeten och tar hand om konst och ramar in den så att den bevaras.

Vi är utbildade för att ta hand om konst så att den inte förstörs och har ett nära samarbete med konservatorer och konstnärer. Det är speciellt konst på papper, grafiska blad, akvareller, pasteller och fotografier som är känsliga för det material som ligger intill. Vidare ska konstinramaren känna till alla typer av konsttekniker. Ytterligare krav som ställs på en konstinramare är känsla för färg, form och design samt att arbetet utförs med stor noggrannhet.

De medlemmar som arbetar med konstinramning ingår i Glasbranschföreningens Inramningsgrupp som en av flera specialgrupper. Som medlem i Glasbranschföreningen och Inramningsgruppen får man central service i form av egen projektledare, utbildning, försäkringar, juridisk rådgivning, kollektivavtal, m m.

Ubildning och krav

För att bli medlem i Inramningsgruppen måste man först ansöka om medlemskap i Glasbranschföreningen. För att sedan bli Certifierad konstinramare ska man ha genomgått någon av de kurser som arrangeras av Inramningsgruppen eller har avlagt godkänt gesällprov i konstinramaryrket.

Förstör inte konsten!

Före 1980 användes i allmänhet inte syrafri kartong hos svenska konstinramare. Man bör därför vara uppmärksam på konst som är inramad före denna tid. Säkra tecken på felaktig inramning är gulnad passepartout med mörk snittyta eller bruna fläckar och missfärgningar på bild och passepartout.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *